Všechna jídla na černou listinu?

25. 4. 2016

V poslední době vyšlo v zahraničním tisku hned několik článků o tom, jak klamná mohou být některá obecně přijímaná přesvědčení o tom, co je zdravé a naopak která jídla by se měla naopak octnout na černé listině vyznavačů zdravého způsobu života. Skutečnost ale může být trošku jiná. Zapomeňte alespoň na chvíli na všechno, co vám kdy říkali, že je (ne)zdravé, protože to nemusí být vždy úplně pravda! Posuďte sami.

Může červené maso za rakovinu?

Tak například Světová zdravotnická organizace přišla v loňském roce s alarmujícími zprávami o tom, jak je zpracované červené maso stejně rakovinotvorné jako kouření. Jak píše, prodej balených klobás pak ve Velké Británii poklesl o 16 %. Ano, mezi vyznavači zdravého životního stylu se červené maso všeobecně netěší příliš dobré pověsti. Opravdu je ale na místě znepokojení, že červené maso může za rakovinu stejně jako kouření? Jak uvádí zmíněný autor, tak způsobů zjištění příčinné souvislosti zde existuje několik:

1) Zjištění existence biochemického mechanismu vedoucího od vystavení (rakovinotvornému podnětu) ke vzniku zhoubného bujení, který nám ale samotný bohužel nedokáže dát uspokojivé vysvětlení.

2) Pokusy na zvířatech: Jídelníček bohatý na červené maso podávaný zvířatům se nestal příčinou vzniku rakoviny. Nenašel se u nich žádný důkaz, že by červené maso způsobovalo rakovinu.

Zmíněné dvě metody nemohly dát uspokojivé vysvětlení, proto bylo nutné spoléhat na třetí způsob:

3) Epidemiologická data: Zde je nutné přiřknout WHO úspěch při zjištění, že kuřáci měli mít 9 až 25krát větší pravděpodobnost vzniku rakoviny. Čísla týkající se kouření mluví více než jasně, bohužel v případě červeného masa je prokazatelnost kauzality velice pochybná.

U celé populace existuje méně než 4,5% pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva a červené maso ji má zvyšovat o 1,17-1,18 %. Opravdu karcinogenní účinky si představuji trochu jinak. O rakovinotvornosti červeného masa tedy můžeme přinejmenším velmi pochybovat. Pojďme ale dále.

Rajčata způsobující cukrovku

Dobře nám totiž nemusí dělat ani jídla považovaná většinou lidí za zdraví prospěšná. Německý deník Süddeutsche Zeitung přinesl nedávno další zajímavý článek o ošidnosti „zdravé“ výživy. Pro ilustraci je zde líčen příběh ženy, která měla mírnou nadváhu, a tak se snažila shodit přebytečná kila tím, že bude jíst zdravě. Bylo jí kolem 45 a hladina cukru v krvi naznačovala náběh na cukrovku. Ve snaze bojovat s tímto problémem začala jíst co nejvíce čerstvé zeleniny a v obzvláště velké oblibě měla rajčata. Jenomže ve skutečnosti dosáhla paní pravého opaku, než zamýšlela. Byla pak překvapená, když jí doktoři řekli, že hladinu cukru v krvi dosahující až nezdravých hodnot jí způsobují právě rajčata!

Eran Segal, výzkumník z Weizmannova vědeckého institutu v izraelském Rehevotu k tomu dodává, že obecné (rozumněji obecně přijímané) rady o výživě a doporučení o dietě pro obecnou populaci jsou pochybné a mají limitovaný efekt. Zkrátka, s každým dokáže jídlo udělat něco jiného, o čemž svědčí i nejednoznačné účinky na množství cukru v krvi. Podobné výsledky přinesl i experiment s měřením hladiny cukru po požití různých jídel, provedený na 800 dobrovolnících ve zmíněném vědeckém institutu. Ukázalo se, že u někoho více zvedne hladinu cukru požití „dietního“ jídla sushi než stejná porce zmrzliny. Mnohé také určitě překvapí, že sladké sušenky dokázaly některým účastníkům výzkumu zvýšit množství cukru v krvi méně než „zdravé“ banány.

Zajímavé, že?

Tomáš Zdechovský.
 

TOPlist