V Táboře se otevírá bar s jedinečnými víny
17. 7. 2015
Na Táborsku otevřeli vinný bar Thir, který se pyšní jednou z největších nabídek tzv. autentických vín v České republice. Unikátní koncept přírodně zpracovaných vín doplní vegetariánským bistrem s živou stravou.
Jedinečný bar z Provaznické ulice provoz odstartoval v polovině června. Vinný lístek nabízí autentická a přírodní vína, která jsou vyráběna postaru bez jakýchkoli postřiků a chemie. Thir spolupracuje především s rodinnými vinařstvími z Moravy a střední Evropy, stane se pravděpodobně jediným barem autentických vín ve městě pod 100 tisíc obyvatel na celém světě.
„Skrze autentická, přírodní vína chceme vyprávět příběhy vinařů, kteří se rozhodli jít proti proudu a vyrábějí poctivé terroirové víno bez chemie a vylepšovadel. Příběh nechápeme jako smyšlenku, ale jako dohledatelnost původu daného vína, jenž je v současné rychlé době tolik důležitá,“ říká provozní Jan Čulík, který má zkušenost s autentickými víny z pražských vinných barů VELTLIN a Vinograf, ale i z Paříže a New Yorku.
V Táboře budou využívat prostor vinného baru během celého dne. Ráno se promění ve vegetariánské bistro, kde každý den od 9.30 hodin nabídnou netradiční pokrmy z tradičních surovin. S úderem patnácté hodiny se prostor změní zpátky ve vinný bar. Celý koncept podniku pak doplní živé pokrmy: saláty, ovocné a zeleninové koktejly nebo sladkosti.
Vína vyrobená tradičně a bez chemie
Poté co fenomén autentických vín ovládl Francii, Itálii i New York, ve střední Evropě je koncept vinného baru s přírodními víny stále novinkou. Při výrobě autentických vín se klade důraz na tradiční rukodělné postupy, jak na vinohradě, tak ve sklepě. Snahou je vytvořit víno, které co nejvěrněji vystihuje genia loci daného místa a osobitost vinaře.
Autentická vína se pěstují převážně na malých rodinných vinařstvích, kde probíhá tradiční ruční sklizeň. Víno se poté nefiltruje, nepoužívají se ani čiřidla či jiné přidané látky. Od ostatních vín se ta autentická liší nejen chutí, ale také výraznou barvou.
Uchovávají si svoji bohatost, ozdravnou funkci, širší chuť a spektrum.