Tmavý čokoládový mousse s višňovým dipem
5. 11. 2013
Ingredience
200g čokoláda na vaření, nebo Excellence 70%
5 vajec
Špetka soli
150 g cukru
2 lžíce rumu
125 g šlehačka
2-3 lžíce třešní
400ml višňové šťávy
Semena z 1 vanilkového lusku
1 celá skořice
3kusy badyánu
1 čajová lžička kukuřičného škrobu rozpuštěného v malém množství studené vody
Šťáva z půlky citronu
200 g višní
4-5 lžíce strouhané čokolády na ozdobu
Postup
Nalámeme čokoládu na malé kousky a rozpusťe ji ve vodní lázni.
Oddělte žloutky od bílků.
Přidejte špetku soli do bílků a ušlehejte do tuha. V průběhu šlehání postupně přidávejte 100 g cukru.
Do žloutků přidejte semínka z vanilkového lusku, dále rum a metličkou je vyšlehejte do pěny.
Do vzniklé pěny vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, dále šlehačku a ztuhlé bílky.
Čokoládovou pěnu dejte do misky, zarovnejte ji, aby byla na povrchu hladká a nechte v ledničce zakryté po dobu 3 hodin.
Zkaramelizujte zbývající cukr, přidejte višně i višňovou štávu. Přidejte koření (skořici a badyán) a povařte na mírném ohni asi 15 minut.
Do višňové omáčky/polévky přidejte rozpuštěný kukuřičný škrob a vzniklou směs přelijte přez síto.
Dle chuti přidejte štávu z citrónu.
Do hlubokých talířů vložte třešně, nalijte višňovou omáčku/polévku a do středu umístěte kopeček čokoládové pěny.
Ozdobte hoblinami nastrouhané čokolády.
Johana Tůmová