Švestkové mámení s tvarohem, mákem, máslem, cukrem a sklenkou nebeskou

14. 8. 2013

 

Švestkové mámení s tvarohem, mákem, máslem, cukrem a sklenkou nebeskou se koná 16. – 18. srpna od 12:00 do setmění na terase ve Vile Gröbovka v Havlíčkových sadech.

Konečně se našlo správné jídlo k dezertním ledovým vínům: švestkové knedlíky! Receptů na nejlepší je snad stovka. Mohou být z těsta tvarohového, bramborového, napůl i na čtvrt, babiččiny i maminčiny, od dědy či od sousedky, kynuté i jako ten papír tenké. Vinaři přijedou z Čech, Znojma a Podyjí, ale i pražské víno se pochlubí, co Karel IV. z Burgundska přivezl a s Buškem z Velhartic u dubového stolu, kde mnohou číši pili spolu, zapěli si z plných plic: že ke knedlíkům vína dobrého je třeba, z hroznů v mrazu sklizených či na slámě do rozinek posušených.

Prezentují se i pověstné kanadské ledovky od Niagarských vodopádů, jimž slavná moselská sloužila za vzor. Němcům prý na vzdor. Hezký postřeh mistra Sokrata: Víno činí duši krásnou a myšlenky ušlechtilé. A hned pravil s lítostí: Lidský život je pouze řetěz zmeškaných příležitostí.

Moravský vinař Lubomír Lampíř přiveze první burčák! Velká dětská škola vaření knedlíků pod vařečkou šéfredaktorky české verze gastronomického časopisu La Cucina Italiana Kateřiny Reimitzové a to vše ve spolupráci s Viničním altánem.

Pozvánka se kliknutím myší na pozvánku nechá zvětšit.
 

TOPlist