Silvestrovské menu jinak než loni, zkuste vepřová líčka či kachní rillettes s játry
29. 12. 2015
Dobré a kvalitní jídlo k Silvestru zkrátka patří. Jednohubky a chlebíčky k celovečernímu pojídání připravuje dnes téměř každá rodina. Šéfkuchař Miroslav Vrábel však pro inspiraci připravil atraktivní silvestrovské menu. Ti, kteří budou letos slavit doma, si mohou podle jeho receptů večeři sami připravit. Šéfkuchař však vytvoří další atraktivní pokrmy právě na Silvestra .
Kachní rillettes s játry a salátkem z bílého zelí (8 porcí)
1 kachna
Sůl
1 snítka tymiánu
0,5 kg kachních jater
0,5 kg bílého zelí
1 PL cukru
Čerstvě mletý pepř
1 PL oleje a octa
Kachnu vydatně nasolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, vložíme do vyhřáté trouby na 120 °C a pečeme 1,5 hodiny. Vychlazenou kachnu obereme od kosti, maso překrájíme nadrobno a osolíme. Přidáme čerstvě nasekaný tymián a opepříme. Výpeček oddělíme od sádla a uchováme na později. Očištěná a překrájená játra opečeme zprudka na pánvi, přidáme k překrájenému masu a promícháme. Naplníme do forem či sklenic a zalijeme přeceděným kachním výpečkem. Formy ve vodní lázni vložíme do vyhřáté trouby na 120 °C po dobu 1 hodiny. Po celkovém vychlazení zalijeme kachním sádlem.Hlávku bílého zelí zbavíme nečistot, omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky, které promačkáme se solí. Přidáme cukr, ocet, olej, čerstvě mletý pepř a znovu promícháme. Salátek podáváme společně s kachním rillettem a čerstvým chlebem.
Makový krém s glazovanými pomeranči (8 porcí)
0,5 kg mascarpone
4 PL cukru krystal
2 PL amaretta
4 PL máku (mletého)
3 pomeranče
Pomerančovou kůru – na dozdobení
Ušleháme mascarpone s cukrem a amarettem, přidáme mák a dáme vychladit. Z pomerančů si okrájíme kůru, kterou později použijeme na dozdobení. V pánvi rozpustíme cukr na karamel, vložíme vykrájené pomeranče a mírně podusíme. Dáme vychladit a poté servírujeme společně s nočkem makového krému a pomerančovou kůrou krájenou na julienne.
Vepřová líčka na koňaku s pomerančovou karotkou a máslovými brambory
2 kg vepřových líček
Sůl
Pepř
Olej
1 l demi glace
1 dcl koňaku
250 g másla
1,5 kg brambor
3 karotky
1 PL cukru krystal
Pomerančová šťáva
3 šalotky
Listy petrželky
Očištěná vepřová líčka osolíme a opepříme, opečeme pečlivě ze všech stran na pánvi, vložíme do keramického pekáče a zalijeme demi glace. Vložíme do trouby na 140 °C zhruba na 60 minut a kontrolujeme měkkost masa. Očištěné brambory vaříme doměkka v osolené vodě. Měkká líčka vyjmeme z pekáčku a výpek přecedíme. Najemno nakrájenou šalotku zesklovatíme na tuku a zakápneme koňakem. Necháme dovařit a přidáme potřebnou část výpečku. Omáčku svaříme na potřebnou hustotu, přecedíme a zjemníme máslem. Na uvařené brambory vložíme překrájené máslo, dosolíme, dopepříme a rozšťoucháme. Očištěnou karotku vložíme na pánev s máslem a posypeme cukrem. Jakmile začne karamelizovat, zastříkneme pomerančovou šťávou. Necháme dovařit a můžeme podávat.
Miroslav Vrábel