Sezona českého chřestu právě začíná

4. 5. 2015
Český chřest
Český chřest má slavnou minulost, dodával se například na císařský dvůr ve Vídni, do Německa či do Říma. Poslední chřest v Československu byl coby buržoazní zelenina zaorán v roce 1955. Znovu pěstovat plodinu na Mělnicku začali v 90. letech minulého století Nizozemci. Firma však zkrachovala, od roku 2012 má nové české majitele a podniká pod novým jménem. Chřest se vrátil i na poslední pole u Hostína, které v 50. letech nuceně opustil.
Tuzemský chřest má dva základní druhy – bílý a zelený. Rozdíl mezi nimi je ve způsobu pěstování – bílý vyrůstá z takzvaných hrobů pod plachtami bez přístupu světla. Zelený dorůstá na světle, má menší objem a menší výnos a je dražší.
Nejlepší recepty najdete na adrese www.ceskychrest.cz/category/recepty/jednoduche-recepty/