Přehled potravin, kterým se raději vyhněte
3. 4. 2013
Přinášíme krátký slovníček názvů potravin, u kterých byste měli být při nákupu obezřetní:
• Dopékané pečivo – jedná se o pečivo ze zmrazeného polotovaru, které v obchodě pouze dopečou a ohřejí. Oproti běžnému pečivu velmi rychle tvrdne a mělo by se sníst co nejrychleji a ještě ten samý den.
• Jogurtový dezert, pochoutka – pravý jogurt se vyrábí prokysáním mléka, smetany směsí dvou druhů bakterií. Trvanlivost takového produktu je ovšem omezená a tak se často tepelně ošetří termizací. Ta ale všechny živé bakterie usmrtí.
• Křehčené maso – klidně i čtvrtinu hmotnosti takového masa tvoří voda a stabilizátory. Křehčí se hlavně kuřecí, krůtí a králičí maso. Vodu ale najdete i v prodávaném vepřovém či hovězím mase.
• Masný výrobek, polotovar – produkty vyrobené z celého, posekaného nebo mletého jatečního masa s přídavkem dalších surovin. Problém nastává, když takový produkt vyvolává zdání skutečného masa. Například vepřová kýta na pečení prodávaná v obchodech Albert je masem pouze z 80 procent. Zbytek je voda a stabilizátory.
• Pekařský, průmyslový med – rozdíl od medu určeného k přímé spotřebě je v tom, že může obsahovat vyšší obsah vody a snadno podléhá zkvašení. Může jít o med ze starší sklizně a hodí se pouze k tepelné úpravě.
• Perlivé víno – na rozdíl od klasických šumivých vín se vyrábí pouze ze stolního vína a bez účasti druhotného kvašení. Bublinky jsou dodány umělým nasycením oxidem uhličitým. Vína mají nižší tlak a také nižší obsah alkoholu.
• Výrobek sýrového typu – takzvané alternativní sýry se vyrábějí místo mléka z rostlinného tuku, škrobu soli a vody. Oproti sýru mají odlišnou chuť i vůni.
• Zčerstvělá ryba – nejedná se o čerstvou rybu, ta může být udržována pouze chladem. Zčerstvělá ryba byla ve skutečnosti zmrazena a následně v obchodě pouze rozmrazena a položena na led.
• Opékáček, buřtík, vysočinka apod. – názvy připomínající tradiční české uzeniny nemusí splňovat předepsané jakostní podmínky jako například obsah masa či tuku.
Máte špatné zkušenosti s nekvalitními potravinami, které v Česku prodávají obchodní řetězce, překvapilo vás na etiketě složení prodávaných potravin?
Dejte nám vědět na e-mailovou adresu internet@lidovky.cz s předmětem ČESKÉ JÍDLO.