Předvánoční tokajské potěšení

16. 1. 2013
Po vínech z italského Piemontu nám tentokrát manželé Chvátalovi ze zbraslavské Vinotéky na náměstí nabídli k ochutnání tokajská vína, na která se specializují. Osmičku vín z maďarského i slovenského Tokaje(suchá, polosladká i sladká) představila MUDr. Dana Chvátalová.
Začali jsme samozřejmě suchým vínem – Tokaji Furmint János-áldás 2011 z vinařství Tokajbor – Bene. Jen 2,3 g/l zbytkového cukru, ve vůni ovocné s tóny oříšků. Chuť bohatě ovocná s náznakem sušených plodů a špetkou ořechů a mandlí. V závěru na patře příjemně pikantní.
A po něm další tokajský furmint – Szentkereszt 2006 z vinařství Andrássy. Opět suché víno, jen s vyšším zbytkovým cukrem (7 g/l) i kyselinou (7,1 g/l). Bohatší, opravdu vyvážené a srovnané víno s vůní nazrálého světlého ovoce a citrusů, jemným minerálů a botrytických tónů. V chuti identické, vyzrálé a elegantní s příjemným pikantním závěrem, kterému vévodila jemná grepová hořčinka.
Celá reportáž je na www.vinarske-noviny.cz.