PERLA ČESKÉ KUCHYNĚ 5. ROČNÍK

8. 11. 2011

V pondělí 7. listopadu 2011 se v hotelu InterContinental konala již pátá soutěž o nejlepší houskový knedlík „Perla české kuchyně“ za účasti 26 kuchařských týmů z celé republiky a Slovenska. Vítězem úporného klání se stal šéfkuchař hotelu President Prague Milan Pešek. Rovněž proběhla doprovodná soutěž o nejlepší českou omáčku, tentokrát houbovou, ke které se přihlásilo 21 týmů. Vyhrála Jana Podaná z Restaurace Zátiší ve Vejprnicích na Plzeňsku.

Během soutěže mohli návštěvníci ochutnat kvalitní české produkty KLASA, pivo Svijanské a MMX z nového pivovaru Pivotel z Let u Prahy, vína z Moravy, Rakouska i Slovinska, masné lahůdky Lomničan z Českého ráje, legendární pražskou šunku Mandolínu a od kosti ze Smíchovských uzenin, exkluzivní čokoládu Original Prager Taler, kozí sýry ze Žofína v Horním Podluží a jiné.

Autoři soutěže, Jiřina Dienstbierová a publicista Zdeněk Reimann, chtějí vrátit pocit hrdosti na náš základní pokrm stejně, jako Italové mají svůj na špagety a Francouzi na omáčky. „Chtěli jsme touto akcí vnést do společenské nálady také trochu humoru,“ říká Dienstbierová.

Akci podpořila agentura CzechTourism v rámci propagace České republiky jako zajímavé turistické destinace, a SZIF, intervenční fond Ministerstva zemědělství na podporu české kvality potravin KLASA.

V porotě tradičně zasedl známý gastronomický publicista Vladimír Poštulka, prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec, prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, Kristina Šemberová z Lidových novin, Mathilde Nostitz a jiní. Porota hodnotí vzhled knedlíku, konzistenci, vůni, chuť i celkový dojem. Podle autora Zdeňka Reimanna by správný houskový knedlík „měl vzbudit blaho v ústech, být chutný a sytý; býval kdysi hlavním jídlem“. Cílem soutěže je povýšit knedlík opět na „perlu české kuchyně.“

Loňskou soutěž vyhrál Josef Sedlák z hotelu Hoffmeister. V soutěži o nejlepší omáčku zvítězil Ondřej Dvořák z hotelu Dvořák Tábor.

Milan Pešek (53) je odborníkem na francouzskou kuchyni a moderní českou gastronomii. Působil v mnoha restauracích a hotelech v Česku a ve Francii (například restaurace Sarah Bernhardt v pražském hotelu Paříž, Hotel de Crillon v Paříži, Hotel du Palais v Biarritzu). Zdrojem Peškovy inspirace při vaření je „souhra okolností, doplněná o zkušenosti a vůli posunout se vpřed. Základem musí být jednoduchost, úcta k časem prověřeným receptům kulinářských velmistrů, disciplinovanost a samozřejmě láska k vaření. A v neposlední řadě musíte být dobrým člověkem, protože to, co je ve Vašem nitru, se odráží ve Vaší práci.“

Jana Podaná, majitelka restaurace Lesní zátiší na výpadovce z Plzně na Domažlice, často říká: „Co si uvařím, to taky s ním.“ Je to motto její restaurace. Specializuje se na chutnou domácí stravu v podobě denních menu aneošizených minutkových jídel.

Vydal: Zdeněk Reimann, Rada pro mezinárodní vztahy, www.rmv.cz

Foto www.pr-auerin.eu , Peba. Fotografie se kliknutím myší na fotografii nechají zvětšit.

TOPlist