Nevíte, co s přebytky? Dejte je do mrazáku, dodržujte ale pravidla!

1. 3. 2012

V posledních letech je stále oblíbenější zamrazovat nejrůznější potraviny. Ať už je to čerstvé ovoce, maso, nebo zbytky od oběda. Zamrazit se toho dá spoustu, mějte ale na paměti, že je potřeba dodržovat některá pravidla, aby se zamražené jídlo nestalo jedem.

Zvláště po létě, po sklizni ze zahrádek a sadů spousta z nás přemýšlí, že by se vyplatil pronájem skladů . Ovoce a zeleniny je spousta, do toho nesnědené pečivo, zbylý koláč od nedělní snídaně… Nejeden z nás potom otevře dveře mrazáku a nacpe do něj bez rozmyslu všechno, co mu přijde pod ruku. I skladování zamrazením má ale své zásady, které by se měly dodržovat. Pojďme si některé z nich připomenout.

Co do mrazáku nepatří?

Do mrazáku toho můžete dát opravdu hodně. Co do něj ale rozhodně nepatří, jsou vařená vajíčka, vařené brambory a stejně tak i čerstvá rajčata. Měli byste se vyhnout i opětovnému zamrazování masa a vůbec všech potravin. pokud třeba maso zamrazíte několikrát, pak v něm dochází k rozkladu bílkovin. Nejen, že ztratí chuť, navíc si můžete způsobit nepříjemné zdravotní potíže.

S tím souvisí i další pravidlo. Jídlo byste do mrazáku měli umisťovat vždy ve fromě, v jaké ho budete dále zpracovávat. Mas tedy ne vcelku, ale na kostky nebo plátky. Zeleninu také už nakrájenou a připravenou k finálnímu zpracovnání. Nebo si snad umíte představit, jak porcujete na kost zmrzlou kýtu?

Bez přístupu vzduchu!

Potraviny by měly být uložené v sáčcích, z nichž by měl být odstraněný veškerý vzduch. Skladování surovin vám jednoznačně ulehčí i štítky, kterými sáčky vybavíte. Ty by měly obsahovat, co pytlík ukrývá a od kdy v mrazáku je.

Platí, že potraviny by v mrazáku neměly být déle než rok a čím více tuku obsahují, tím kratší doba v mrazáku jim dělá dobře. Po delší době ztrácejí chuť i barvu.

Zmrazení potravin by mělo být co nejrychlejší. Mrazák by měl jet na plný výkon. To vám zajistí, že přijdete o minimum vitaminů a dalších látek. Podobné je to i u rozmrazování. I to by mělo proběhnout co nejrychleji. Ideálně v mikrovlnné troubě. Důrazně se také nedoporučuje potraviny rozmrazovat v horké vodě. Lepší je studená. V mrazáku by také nemělo skončit nic, co vykazuje známky zkažení, ani horké jídlo.
 

TOPlist