Několik letních nápadů do Vaší kuchyně
3. 7. 2013
Pokud máte pocit, že se Vaše kuchařské umění točí stále kolem několika málo receptů, nechte se inspirovat grilovací sezónou, která v tento letní měsíc dorazila i do fusion hotelu- do restaurace Epopey.
Máme pro Vás několik nápadů přímo od pana šéfkuchaře z restaurace Epopey, který se rozhodl potěšit všechny příznivce letního grilování a zpracoval pro Vás recepty, o kterých si myslí, že si lidé dělají rádi a často. Neváhejte a zkuste si sami připravit následující dobroty.
Pro milovníky chorvatských vůní a chutí doporučujeme grilovanou vepřovou pljeskavici v pita chlebu se salátkem z pečených paprik a ricotty, která je ideální lehkou večeří jak pro muže, tak pro ženy.
V tomto letním období není od věci si připravit míchaný listový salát s brusinkovým dresinkem, kachním prsíčkem v kouřové esenci a kandovaným pomerančem, který Vás mile potěší, pokud preferujete lehčí stravu.
Dáváte-li přednost opravdové „klasice na grilu“, upečte si vepřová žebra s barbecue omáčkou, pečeným kukuřičným klasem s bylinkovým máslem a bagetou.
Pljeskavica a salát z pečených paprik – 4 osoby
Vepřové mleté maso 0,8 kg
Koření na pljeskavicu 0,05 kg
Ricotta0,1 kg
Papriky 0,4 kg
Listové saláty 3 ks
Pita chleba 4 ks
Olivový olej 0,05 l
Vepřové maso vyprátujeme s kořením na pljeskavicu, solí a pepřem a uděláme placky na grill. Papriku pečeme při 220 stupních, dokud nezčerná. Potom necháme zapařit a papriku oloupeme. Natrháme listové saláty podle chuti, smícháme s olivovým olejem, pečenou paprikou a ricottou. Pita chleba lehce ohřejeme, na grilu odřízneme, špičku tak aby se dal naplnit zamíchaným salátem a upečenou pljeskavicí. Salát podáváme i zvlášť jako přílohu.
Vepřová žebra – 4 osoby
Vepřová žebra 2,5 kg
Kukuřičné klasy 4 ks
Máslo 0,1 kg
Bylinky- Rozmarýn, tymián
Kečup 0,05 kg
Worcester 0,05 kg
Hořčice plnotučná 0,05 kg
Olej
Francouzská bageta
Žebra namarinujeme v oleji s kečupem, hořčicí, worcersterem, solí a hrubým pepřem a necháme 24 hodin marinovat. Kukuřičný klas uvaříme ve vodě, a nakrájíme na třetiny poté, můžeme přidat zapéct společně s žebrama. Máslo povolíme a smícháme s nasekanými bylinkami a špetkou soli, zabalíme do folie a necháme tuhnout. Francouzkou bagety pomažeme bylinkovým máslem a rozpečeme pod grilem.
Pro inspiraci zasílám fotografie všech zmiňovaných jídel.
Všechny fotografie se kliknutím myší na fotografii nechají zvětšit.
Johana Tůmová