Kopřiva, chutné léčivé koření
17. 6. 2013
Tradičního použití kopřivy je mnoho. Věda prokázala, že kopřiva pomáhá při artróze, arthritis, při problémech s prostatou a nadýmání, stejně jako při zánětu střev a proti vypadávání vlasů.
Kopřivu lze také použít jako hnojivo, které nahradí pesticidy a umělá hnojiva.
Kopřiva se mimo jiné znamenitě hodí jako potravina, nejen pro velký obsah vitamínů, ale i pro její fantastickou chuť.
Kopřiva jako léčivka i potravina v jedné rostlině.
Kopřiva je od lidské nepaměti používána v mnoha oblastech života. V léčitelství, v zahrádkářství jako hnojivo, v kuchyni i jako pochutina a i v textilním průmyslu.
Léčivá rostlina kopřiva
Kopřiva je léčivá rostlina nejméně tak, známá pro použití, jako heřmánek, krásný měsíček lékařský nebo hořká pampeliška. V lidové medicíně je kopřiva používána na zbavení těla od jedů a pro vyčištění v jarních ozdravujících kůrách a dietách, stejně tak jako při únavách a vyčerpáních.
V neposlední řadě je používána pro velký obsah železa, proti chudokrevnosti, právě pro nedostatek železa. Právě železo, které kopřiva obsahuje, může lehce pomoct. Kopřiva dodává (podle místa růstu) dvakrát až čtyřikrát více železa než třeba hovězí steak a třikrát více železa než špenát.
Zdroj, Centrum zdraví
Foto Peba