Jak vybrat dobrý olivový olej
15. 11. 2015
To je úplná věda. Nejlepší olivový olej je ten „extra vergine“ – tímto názvem se označuje olej, který má kyselost nižší než jedno procento. Olej s kyselostí 1-2 procenta se nazývá „vergine“, pokud je kyselost ještě vyšší, je to pouze „olivový olej“. O kyselosti oleje rozhodují mušky. Olej „extra vergine“ se totiž získává z oliv, které jimi nebyly napadené. Kvalitní olej lze získat jak z oliv zralých, tak z těch sklizených ještě za zelena.
O chuti oleje pak také rozhoduje barva oliv. Zelené olivy dávají oleji temně zelenou barvu a svíravější chuť, olej z černých oliv bývá zlatavě zbarvený a má plnější, sladší chuť. Chcete-li opravdu dobrý olej, vyberte si ten se značkou DOP (Denominazione d’origine protetta) – zaručuje kvalitní zpracování a původ oliv z uvedené zóny. Je-li označený „bio“, znamená to, že olivy nebyly chemicky ošetřené.
O kvalitě oleje rozhoduje také uskladnění, v uzavřené lahvi a tmavé místnosti vydrží až 18 měsíců. Právě proto je nejlépe kupovat jej od poloviny října. Ten, co jste koupili v létě během dovolené v Itálii od babky ve vesnici, byl určitě z loňské sklizně. Vesničané si také většinou s nějakou kyselostí nelámou hlavu a na otázku, jakýže je jejich olej, odpoví „buono“. Olej si však můžete koupit rovnou v lisovně.
FRANTOIO SOCIALE DI MASSA MARITTIMA
V severní oblasti Grosseto v jedné z nejkrásnějších krajin zvané Maremma Toscana, kde má tradice lisování oleje hluboké kořeny jak také dosvědčují etruská naleziště a středověký kamenný lis, působí Frantoio Sociale založené v roce 1905, který dnes čítá 350 sdružených výrobců, dávaje hodnotu výrobě tradičního toskánského olivového oleje.
„Obrovské zkušenosti, které jsme během let načerpali, přispívají k současné podobě společnosti, ale také ke způsobu pěstování oliv, jejich sběru a lisování“.