Gastronomické festivaly zažívají boom
26. 5. 2016
Ve Stromovce si mohou lidé pochutnat zdarma.
Festivaly zaměřené na gastronomii se stávají v posledních letech hitem. Jejich počty každým rokem stoupají. Nejvíc gurmánských zážitků pod širým nebem si letos užijí Pražané. V hlavním městě letos proběhne kolem 150 kulinářských festivalů. Do popředí se dostávají ty tematicky zaměřené.
Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Čechy už před několika lety a jejich počet stále stoupá. „Se zvyšujícím se zájmem o gastronomické festivaly se postupně mění i jejich tvář. Zatímco ty první představovaly jakýsi pelmel nejrůznějších pokrmů, v současné době se do popředí dostávají tematické festivaly. Výjimkou nejsou gastronomické festivaly zaměřující se na konkrétní zemi, nápoj nebo i jediné jídlo. Svůj festival už tak má například zmrzlina, oblíbené cupcakes nebo obložené chlebíčky,“ popsala Michaela Plesníková, regionální manažerka Yelp.cz.
Například ve Stromovce se chystá festival věnovaný pouličnímu jídlu. Návštěvníci budou navíc moci připravené speciality ochutnat zdarma. Street Food Select bude mít svou premiéru v Tiskárně na vzduchu 3. června od 17 hodin. „Tentokrát jsme společně s týmem Dirty Dog Food Truck vybrali ten nejlepší street food. Ve Stromovce bude pět stánků předních pražských kuchařů specializujících se na street food nabízet například klasiku v podobě několika druhů hot dogů, neapolské pizzy nebo toastů s raclette. Na své si přijdou ale i milovníci raw pokrmů, brazilských sendvičů s hovězím v bio kvalitě, pastrami nebo karibského pouličního jídla. Návštěvníci festivalu navíc mohou ochutnat jídla zdarma po přihlášení na yelp.cz/events,“ řekla Michaela Plesníková, spoluorganizátorka festivalu.
Petra Ďurčíková