Festival vína a jídla
2. 4. 2014
Vinaři na Podluží otevřou své sklípky už 12 a 13 dubna.
Království malých vinařství a velkých tradic. Tak se říká nejjižnějšímu cípu Moravy Podluží. Právě v oblasti známé pohostinností místních lidí, vinařstvím a dochovaným folklorem se 12. a 13. dubna uskuteční „Za vinaři na Podluží – festival vína a jídla uprostřed kulturních tradic.“ Do svého sklípku srdečně zve i vinařství Glosovi, které včera získalo titul Vinařství roku v kategorii Malé vinařství.
Přijďtekoštovatvýtečná vína i místní delikatesy do lůna Jižní Moravy, pramáti všech vinic, kde se moravské víno zrodilo. 38 rodinných vinařství vám otevře své sklepy plné lahodných vín v původních a typických vinařských obcích Moravská Nová Ves, Prušánky, Hrušky a Starý a Nový Poddvorov.
Uprostřed sklípků pro vás budou místní restaurace a hospodyně ve stanech připravovat pravé zdejšípochoutky. A zvládnete ochutnat vše, budou ve formě degustačního menu a mezi obcemi vás převeze kyvadlová doprava.
V Moravské Nové Vsi se můžete těšit například namoravský gulášek či pečenou kýtu paní Salajkové, v Prušánkách zase na tradiční „nechorskézelí“, tedy uzené koleno z Jeňourovy udírny vařené v kysaném zelía podlévané Veltlínským zeleným. V Hruškách na zabíjačkové speciality z řeznictví Hakalík a v Poddvorově na výtečné koláčky z pekárny Zdena. To vše pod žudry malovaných sklípků a v péči srdečných lidí na Podluží.
Atmosféru festivalu bude mezi sklípky dotvářet cimbálová muzika a ukázky řemeslných umění místních mistrů. Sobotní večer pak završí v Prušánkách pravá podlužácká veselice.
„Chceme návštěvníkům ukázat náš malebný region, kde se zrodilo víno a stále tu dodržujeme původní tradice. Právě domácí atmosféra, vynikající víno tak charakteristické pro náš region a krajové speciality jsou to, co nás odlišuje od ostatních festivalů. Nemáme ambice, aby sklepy prošli tisíce lidí, ale chceme, aby se tu všichni cítili jako u nás na návštěvě, “ říká Martin Chlad z organizačního týmu.
Právě s domácími produkty a prostředím chce festival návštěvníky zaujmout. „Jsme rodinné vinařství, já sám se vinařství věnuju přes 50 let. Víno vyrábíme tradičními způsoby, s minimálním obsahem síry, bez použití přídavných látek a speciálních kvasinek. Rádi návštěvníkům ukážeme vinice i sklep a popovídáme si spolu o pěstování révy, výrobě vína i jen tak o životě,“ říká Lubomír Glos z Vinařství Glosovi, které se letos dostalo mezi devět finalistů soutěže Vinařství roku. Pan Glos se může pyšnit ještě jednouraritou, stál u zrodu odrůdy Cabernet Moravia a Fratava.
Malá ochutnávka místní speciality:
„Nechorské zelí“, tedy uzené koleno z Jeňourovy udírny vařené v kysaném zelí
Koleno naložené v česneku se nechá tři týdny odležet. Poté se osm hodin udí horkým kouřem z bukových polen. Do krouhaného zelí se přidá kmín, jablka a křen a nechá se měsíc prokvasit. „Zauzené koleno vaříme s takto připraveným zelím, Veltlínským zeleným z tratě Žajdlíky či Nechory, česnekovými stroužky a celým pepřem tři hodiny,“dodává Jan Ivičič z vinných sklepů U Jeňoura. Tak přijďte ochutnat, vše je z regionálních potravin.
Denisa Radochová
denisa@ranochova.cz
Fotografie se kliknutím myší na fotografii nechají zvětšit.