Extra panenské oleje doplní chuť letních jídel, zkuste salát z hroznového oleje

27. 7. 2015

Češi milují rostlinné oleje a v kuchyni je využívají dokonce častěji než máslo a sádlo. Pro lidské zdraví je nejpříznivější využívání extra panenských olejů, které si zachovávají veškeré prospěšné látky. Na trhu už jich existuje mnoho druhů, Češi však zůstávají věrni řepkovému a olivovému oleji. Přitom s jinými druhy extra panenských olejů se dají v kuchyni vytvářet hotové zázraky. Navíc jsou všestranné a dochutíte pomocí nich sladká i slaná jídla.

Extra panenské oleje se vyznačují nejen obsahem prospěšných látek, ale také svou výraznou chutí. Při jejich výrobě se používá metoda lisování za studena, díky které se z plodiny získává čistý přírodní olej.

Extra panenské oleje neobsahují žádné chemické přísady ani umělá dochucovadla. Jejich chuť je tak velmi výrazná a při použití v kuchyni si vystačíte jen s pár kapkami.

Do salátů nepatří jen olivový olej

V letním období více konzumujeme zeleninové a ovocné saláty. Nejenže skvěle osvěží, ale většina
ovoce a zeleniny v tomto období dozrává, takže máme záruku čerstvosti. Mnoho lidí si tak saláty připravuje doma. „Češi jako dochucovadlo nejčastěji volí olivový olej, což není dobré hned ze dvou důvodů. Tělo je navyklé konzumovat regionální potraviny, což olivy rozhodně nejsou. Navíc spousta olivových olejů na našem trhu není kvalitní, ačkoliv se tak prezentují. Často to bývají oleje panenské
nebo dokonce rafinované, ve kterých bychom zdraví prospěšné látky hledali jen těžko,“ popisuje

Daniel Vlček ze společnosti Bohemia Olej, která vyrábí extra panenské oleje z tuzemských surovin.
Při přípravě salátů se nebojte být kreativní. Do ovocného salátu můžete přidat například hroznový olej, do salátu se sýrem pak olej z vlašských ořechů. Vyzkoušejte i odvážné kreace, které v sobě mísí sladké a slané chutě. Nakrájejte 1 svazek rukoly, přidejte 1 šálek nakrájené okurky, 1 šálek salátových listů a vše smíchejte s broskví nakrájenou na kostky. Směs pak podle chuti osolte, opepřete a můžete
přidat i mleté chilli a sojovou omáčku. Salát pak polijte 3 polévkovými lžícemi hroznového oleje. Na závěr můžete posypat jemně nakrájenými mandlemi.

Z extra panenských olejů připravíte celé menu

Předkrmy, hlavní jídla, přílohy i dezerty. Všechny chody můžete ochutit extra panenskými oleji. Jsou vhodné dokonce i pro veškeré tepelné úpravy, nedoporučuje se však na nich smažit a fritovat. Létu dominuje grilování, při něm využívejte zejména hroznový olej, který má vysoký stupeň spalování.

Maso do něj můžete i naložit. Před samotným grilováním pak jen rošt olejem potřete. Do hlavních jídel extra panenské oleje patří. Své uplatnění však najdou i při přípravě příloh. Milujete bramborovou kaši? Zkuste ji vylepšit olejem z lískových ořechů. Nejenže kaši dodá netradiční chuť, ale navíc si zajistíte přísun zdravých látek. Stejně jako ořechy, tak i extra panenský olej z nich představuje jeden z nejkoncentrovanějších rostlinných zdrojů živin. Obsahuje dokonce podobné množství a složení zdravých látek jako ryby. Získáme z něj omega 3 esenciální mastné kyseliny, vitamíny B, fosfor, železo, hořčík a mnoho dalších. Konzumací extra panenského oleje z vlašských ořechů tak svému tělu napomáháte snižovat hladinu cholesterolu, zabraňujete vzniku sraženin v cévách a zlepšujete si paměť.

Výtečnou přílohou může být také pečivo ochucené pestem z dýňového oleje. Jak na to? Rozmixujte 1 skleničku osmažených dýňových semínek, 1/3 skleničky strouhaného parmezánu, 1 čajovou lžičku nastrouhané kůry z citronu, špetku soli, 2 polévkové lžíce citronové šťávy a 3 až 4 polévkové lžíce dýňového oleje.

V létě osvěží zmrzlina zakápnutá dýňovým olejem.

Další typicky letní pochutinou je zmrzlina. Málokdo však ví, že pokapaná pár kapkami extra panenského oleje vytváří přímo exploze chutí. „Zejména v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou vynikne naplno výrazná chuť olejů. Ke zmrzlině volte spíše nasládlé oleje, například hroznový, dýňový nebo makový. Zmrzlinu stačí pokapat jen pár kapkami oleje, případně si můžete vytvořit sladkou zálivku. K oleji přidejte med, smetanu a pečlivě rozmixujte,“ radí Daniel Vlček z české společnosti Bohemia Olej, který při výrobě makového oleje spolupracuje s asociací Český mák. Zmrzlinu s olejem pak můžete doplnit flambovaným nebo grilovaným ananasem.

Milovníci zdravého jídla a nízkokalorického mlsání si recept mohou upravit. Místo klasické vanilkové zmrzliny zvolte tu, která se vyrábí z kokosového nebo sójového mléka. Do zálivky pak raději přidejte mandlovou smetanu.
 

TOPlist