DNES. Český knedlík
1. 11. 2010
Perla české kuchyně, jak se mu mezi kuchaři důvěrně říká, opět získává svoji dávno ztracenou reputaci. Podával se kdysi politý sádlem, máslem nebo podmáslím, případně se zelím či kapustou, jako hlavní chod. Jednou týdně byla k němu příloha, kus masa. Knedlík tenkrát býval ale poněkud hutnější, a pekaři si dali na housce záležet: dokonce i soutěžili, čí udrží v těstě strukturu, aniž by se rozmočila. Dnešní knedlík je nadýchaný, lehký, nenasytí. Ale svítá naděje, že dobrý knedlík se v domácnostech zase objeví.
Stavařka s mlsným jazýčkem, Jiřina Dienstbierová, a gastronomický publicista Zdeněk Reimann, přišli s nápadem pořádat každoročně soutěž o nejlepší houskový knedlík. Letos proběhne již čtvrtý ročník klání profesionálních kuchařů z celé republiky a Slovenska; koná se 1. listopadu v hotelu InterContinental, sídle loňského vítěze, opět pod záštitou hospodského a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Kuchaři budou hníst, válet, vařit a pařit své knedlíky pro odbornou porotu i pro návštěvníky, kterých se vloni nahrnulo několik set. V porotě zasednou profesionálové jako Miroslav Kubec, prezident kuchařské a cukrářské asociace, či Pavel Sapík, šéfkuchař špičkové restaurace U Zlaté studně, Dagmar Janatová, specialistka na českou aristokratickou kuchyni, generální sekretář Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, a známý gastronomický publicista Vladimír Poštulka.
Z neodborníků zaujme herečka Iva Janžurová, marketingový guru Jiří Mikeš či patronka zrakově postižených Mathilda Nostitz. Soutěží se i o nejlepší koprovou omáčku, o jejímž vítězi rozhodnou návštěvníci. Na závěrečném rautu soutěžící kuchaři hrdě představí své produkty a některá zajímavá kulinářská překvapení. Pro vítěze jsou připraveny poutavé ceny: pytle mouky od Českého mlynáře, dárkové koše společností Hamé a Vitana a jiné. Vánočním cukrovím se blýskne Hradecká pekárna. Vinné sklepy Roztoky uvedou na trh novou řadu kvalitních jakostních vín Ludwig,
a porodnice štěňat vodících pejsků z Jinonic představí zajímavá vína z tyrolského Trentina. Letošní klání podporuje agentura CzechTourism. Iveta Toušlová, dramaturgyně pořadu České televize Toulavá kamera, soutěž uvede, snad i natočí. Autoři Jiřina Dienstbierová a Zdeněk Reimann nás budou večerem provádět. Během akce i rautu se servíruje nealko a víno.
Začátek v 17:00, konec asi ve 21:00. Vstup 150. – Kč.
Málá ukázka z minulého ročníku. Fotografie se kliknutím myší na fotografie nechají zvětšit.