Biorajčata ve vlastní šťávě uspěla v pestrém souboji českých biopotravin

8. 9. 2015

Soutěže Česká biopotravina 2015 se zúčastnilo celkem 81 výrobků. Porotci v čele se zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce ČR hodnotili pestrou škálu biopotravin – od chleba, přes mléčné výrobky až po ovocné šťávy a sirupy. Nejpočetněji obsazenou kategorií bylo biovíno se 33 vzorky. Objevily se i potraviny na českém trhu ojedinělé – například biohermelín, raw zmrzlina, či ghí-přepuštěné máslo, ba dokonce patentované levandulové víno. Na druhou stranu však byly zastoupeny výrobky zcela tradiční – jako dršťková polévka nebo kefír.
Vítěznou Českou biopotravinou pro rok 2015 se stala biorajčata ve vlastní šťávě, která byla vypěstována a zpracována na Horňácké farmě v Hrubé Vrbce na Hodonínsku. Od stejného výrobce bodovalo Bio medvědí pesto, a to v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky. Obě potraviny představují čisté produkty. Podle Ivy Novákové Pavlíkové z Horňácké farmy platí, že v jednoduchosti je síla. Bio loupaná rajčata ve vlastní šťávě jsou vlastně jenom rajčata bez jakýchkoli přídavků. „Rajčata pěstujeme na půl hektaru, sami je sklízíme, spařujeme, loupeme a nakonec sterilujeme. Nejlepší jsou pod vyzrálé hovězí, samozřejmě se hodí i na omáčky k těstovinám,“ prozradila Iva Nováková Pavlíková. Zatímco návody na sterilovaná loupaná rajčata ve starých receptech nenajdete, o medvědím česneku to neplatí. Tato jarní bylina s detoxikačními účinky byla hojně používaná našimi předky. V podobě BIO medvědího pesta však se mu dostane využití v kuchyni po celý rok. Tajemství výrobku tkví v čerstvé bylině a kvalitním slunečnicovém oleji. Hodí se na pomazánky, smícháno s čerstvým sýrem – v této podobě boduje na jednohubkách. Rozhodnutí Horňácké farmy finalizovat velkou část rozmanité produkce do vlastních výrobků má přínos pro místní region – lidé zde najdou výdělek, ba dokonce i skleněné obaly vznikají v sousedství.
O tom, že biopotraviny rozhodně nejsou jen pro vegetariány, každoročně přesvědčuje soutěžní kategorie Biopotraviny živočišného původu. V letošním ročníku uspěl pokrm bezesporu tradiční – BIO Dršťková polévka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov na Jihlavsku. Receptura vznikala podle nejoblíbenějších variant sasovských mistrů řezníků. „Dle zásad ekologického hospodaření a zároveň i v souladu s filozofií ,od rypáčku po ocas´ se snažíme z hospodářských zvířat využívat vše beze zbytku, tedy i prané dršťky od našich masných jaloviček a býčků. Jako nadstandard jsme zvolili i bezlepkové provedení, kdy jsme původní pšeničnou mouku na zahuštění nahradili kukuřičnou,“ uvedl manažer obchodu Biofarmy Sasov Jiří Pykal.
V České republice je pěstování révy vinné ekologickým způsobem stále populárnější a biovíno kvalitnější. Nejlepším biovínem 2015 je – Novosedelské slámové víno – Frankovka, ročník 2012, kterou vyrobil Petr Marcinčák z Mikulova. Bobule, ze kterých byla vyrobena, byly sklizeny téměř před třemi lety v prosinci, a to na 46 let starém vinohradu na Staré hoře v Novosedlech. Toto víno je mohutné, plné, bohaté a elegantní, sametové s mimořádnou vůní lesního medu a kandovaného ovoce. Je vhodné k čokoládovým dezertům nebo pikantním sýrům s modrou plísní.
Šampionem bílých vín je Chardonnay, pozdní sběr, ročník 2013 od Jaroslava Drmoly. Laurot, výběr z hroznů, ročník 2011 akciové společnosti VINSELEKT MICHLOVSKÝ se stal k šampionem červených vín. Zajímavostí je, že se v soutěži biopotravin objevilo i levandulové víno s medicinálními účinky, jehož výrobu má Petr Marcinčák dokonce patentovánu.
Přestože ani pekárenské ani mlékárenské biovýrobky nemají svoji kategorii, tak se v soutěži neztratily. Za zmínku stojí tedy i ty bioprodukty, které zůstaly pod pomyslným stupněm vítězů.
Porotu velmi zaujal chléb šestizrnný, který byl připravený ze směsi na pečení z řady BIOLINIE vyrobené PRO-BIO, obchodní společností s r. o. ze Starého Města pod Sněžníkem. „Chtěli jsme uplatnit málem zapomenuté plodiny, ke kterým patří třeba červená pšenice nebo dvouzrnka. Chlebová směs představuje návrat k tradici domácího pečení. Ve svém složení i způsobem přípravy se jedná o výrobek moderní, lze jej péct i v domácích pekárnách,“ říká Barbora Hernychová z obchodní společnosti PRO-BIO.
Nejlépe hodnoceným mléčným výrobkem se stal BIO Hermelín, který nikdo jiný než faremní mlékárna společnosti JAVORNÍK – CZ s.r.o. ve Štítné nad Vláří v tuzemsku nedodává na trh. Hermelín je vyroben z pouze z čerstvě nadojeného mléka od dojnic, které se pasou a jsou chovány v oblasti CHKO Bílé Karpaty. „Musím uznat, že výrobek, který sice nevyhrál, si pozornost zaslouží. Farma v Javorníku je jednou z nejlepších v regionu, a to jak přístupem ke krajině, tak i schopností dotáhnout zpracování zemědělské produkce do finálních výrobků,“ uvedl Milan Drgáč, z PRO-BIO regionálního centra Bílé Karpaty.
Soutěž Česká biopotravina organizuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, v jehož režii se odehraje i slavnostní předání ocenění výrobcům vítězných potravin. Uskuteční se při příležitosti společenského večera mezinárodní konference ekologického zemědělství Bioakademie 2015 na zámku v Lednici, a to 10. září 2015. Samozřejmě, výrobky, které porotu zaujaly, zde budou k ochutnání.
Zástupci Horňácké farmy, kde byla vyrobena vítězná rajčata, se díky partnerovi soutěže Nurnberg Messe GmbH v zastoupení společnosti PROveletrhy, s. r. o., vydají na inspirační pobyt na BIOFACH 2016 do Norimberku, aby načerpali další nápady pro rozšíření sortimentu tuzemských biovýrobků.
Soutěž Česká biopotravina je pořádána pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a za podpory Státní zemědělské a potravinářské inspekce. V porotě zasedli nejen odborníci, ke kterým patří zástupci SZPI Veronika Válková, Jarmila Koblihová a Jindřich Pokora či člen Asociace kuchařů a cukrářů ČR František Buchal, ale také třeba herečka, dabérka a propagátorka biopotravin Kamila Špráchalová.
Přehled oceněných výrobků:
Celkový vítěz a zároveň vítěz kategorie Biopotraviny rostlinného původu
Bio rajčata ve vlastní šťávě
Výrobce: Horňácka farma s.r.o.
Kontakt: Mgr. Iva Nováková Pavlíková, tel. 723 167 756, hornackafarma@centrum.cz

Vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu
BIO Dršťková polévka
Výrobce: Josef Sklenář, Biofarma Sasov
Kontakt: Ing. Jiří Pykal, tel. 602 725 509, pykal@biofarma.cz
Vítěz kategorie Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky
Bio medvědí pesto
Výrobce: Výrobce: Horňácka farma s.r.o.
Kontakt: Mgr. Iva Nováková Pavlíková, tel. 723 167 756, hornackafarma@centrum.cz

Vítěz kategorie Biovíno
Frankovka slámové víno, ročník 2012
Výrobce: Ing. Petr Marcinčák
Kontakt: tel. 736 489 351, petr@marcincak.cz

 

TOPlist