Atraktivní nabídka paní Heather
18. 8. 2016
Opravdu netradiční kombinaci sedmi jihoafrických vín se dvěma evropskými (Španělsko a Rumunsko) nám představil již pravidelný host Viničního altánu, rodilá Jihoafričanka Heather Crowther, majitelka dovozní společnosti Tombalina Wines.
Zahájili jsme dvěma bílými víny z jihoafrického vinařství Waverley Hills. Nejprve to bylo cuvée Sauvignon Blanc/Semillon 2015, suché víno s vůní světlého ovoce a lehkých „”zelených“ tónů. V chuti identické (světlé ovoce, list černého bezu a lehký travnatý „štych”). V závěru na patře mělo víno lehkou hořčinku.
Vstřícnější byl Pinot Grigio 2014, suché, vyzrálejší víno s vyšším alkoholem 13,4 %. Ve vůni jižní ovoce a zpočátku i lehký živočišný závan. V chuti nazrálé světlé ovoce, šťavnaté s lehce minerálním závěrem.
Posledním bílým vínem večera byla odrůda Verdejo ze španělské Ruedy, ročník 2012 (Finca la Colina). Ve vůni lehce smetanové citrusy. V suché chuti, převládaly vyzrálé jemné citrusy, tělo plné s lehce pikantním, grepovým závěrem.
Následovalo šest jihoafrických červených vín. Přivítalo nás cuvée Cabernet Sauvignon/Merlot 2014 z vinařství Waverly Hills. Příjemná vůně kompotovaných višní s nádechem čokolády. V chuti džemovité tmavé ovoce, jemná vanilková stopa s dotykem sladkých tříslovin.
O něco elegantněji působilo cuvée Cabernet Sauvignon/Shiraz 2014 z vinařství Bonnievale Wines. Ve vůni kombinace kompotované lesní směsi a peckovin se stopou džemu. V chuti téměř identické, zřetelný byl dotek vanilky a jemné třísloviny, zřejmě po použití dubových čipsů v nerezových nádobách. Tento styl mi však připomíná již odepsanou minulost, se kterou jsem se nikdy nevypořádal. U nás to byl projev jakéhosi „raného vinařského kapitalismu na Moravě”.
A šli jsme výš! Veldfire Shiraz 2013 z vinařství Waverley Hills mne potěšil bohatou vůní i chutí po lesní směsi a jemné čokoládě. Zvláště v chuti byly zřetelné ostružiny a borůvky, nechyběla však jemná stopa dubu, ale i lehounké třísloviny. Víno zrálo 15 měsíců v bariku z francouzského a amerického dubu (50/50).
Ještě uhlazenější byl následující Barrel Select Cabernet Sauvignon 2012 (vinařství Bonnievale Wines), pro mne asi nejlepší víno večera. Ve vůni jsem cítil vyzrálé tmavé peckoviny s jemnou paprikovou stopou. V chuti identické, příjemně sametové a přitom šťavnaté.
Zajímavým zpestřením večera bylo rumunské víno z vinařství Glia – Babeasca Neagra 2009. Hodně vyzrálé víno s vůní tmavého ovoce, jemné čokolády a kůže. Stejně tak v uhlazené, lehce pikantní chuti. Trochu mi připomínalo vína z vinařství El Coto ze španělské oblasti Rioja.
Doslova „nabušené” bylo závěrečné víno z vinařství Waverley Hills – SMV: Shiraz, Mourvédre, Viognier 2011. Mimořádně vysoký alkohol (15,4 %), bohatá vůně tmavého ovoce a vanilky a plné, vyzrálé tělo (kombinace tmavých peckovin a lesní směsi). Uhlazená chuť, z níž malinko vyčuhoval alkohol, což zřejmě ovlivnila trošku vyšší konzumační teplota vína. Každopádně atraktivní víno k výraznějším tmavým masům, pokud možno za chladnějších dní. Krásná tečka za příjemným večerem s paní Heather a jejími výbornými víny.
Kompletní „vrcholový tým“ ocenil ochutnávaná vína příznivými body. Tady je výsledek:
SMV 2011 – 9,2 bodu (z 10 možných), Barrel Select Cabernet Sauvignon 2012 – 9,1 b., Veldfire Shiraz 2013 – 9 b., Cabernet Sauvignon/Merlot 2014 a Babeasca Neagra 2009 – 8,9 b., Cabernet Sauvignon/Shiraz 2014 – 8,7 b., Finca La Colina Verdejo 2013 – 8,6 b., Sauvignon Blanc/Semillon 2015 – 8,4 b. a Pinot Grigio 2014 – 8,3 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý