Amaretto hrušky na kokosové pusince s čokoládovou omáčkou

29. 11. 2013
Ingredience
(4 porce)
Kokosové pusinky:
3 bílky
3/4 šálku cukru krystal
1 čajová lžička kukuřičného škrobu
1 čajová lžička octa
1/2 šálku kokosu
Hrušky:
4 hrušky
1/4 až 1/2 šálku likéru Amaretto
1/4 šálku hnědého cukru
1 svitek skořice
4 hřebíčky
1 hvězdička badyánu
voda
Omáčka:
1 kokosová Lindt Excellence
100 ml šlehačky
1 ušlehaná šlehačka
kokos k posypání
Postup
Kokosové pusinky
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáme cukr. Na závěrzašleháme škrob s octem a opatrně (už jen ručně) přimícháme kokos. Pomocí lžičky si ze vzniklé směsi utvoříme 4 kopečky (pusinky), které postupně klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 130°C asi hodinu. Povrch upečených pusinek by měl být pevný. Po upečení pusinek troubu vypneme, pootevřeme ji a pusinky v ní necháme vychladnout…
Hruškyoloupeme a vložíme do hrnce. Přidáme vodu tak, aby byly hrušky ponořené. Přidáme i ostatní ingredience – Amaretto, hnědý cukr, skořici, badyán a hřebíček. Hrušky uvaříme do změknutí, tzn. cca 10-15 minut, podle tvrdosti hrušek. Poté necháme vychladnout.
Omáčku si připravíme tak, že si čokoládu rozlámeme na menší kousky a zalijeme ji horkou šlehačkou (cca 90 °C) –mícháním vznikne lahodná čokoládová omáčka.
Na každou pusinku si dáme 1–2 polévkové lžíce ušlehané šlehačky,na to položíme hrušku a polijeme teplou čokoládovou omáčkou. Na závěr posypeme kokosem a ihned podáváme.
Johana Tůmová