Perličky z historie českého houskového knedlíku 4

20.10.2011 22:47:00

Jiří Dienstbier si jako ministr zahraničí pozval jednou domů francouzské diplomaty a udělal jim myslivecký guláš s knedlíkem. Připravoval knedlík zásadně z mouky a podmáslí, bez kvasnic či kypřícího prášku. Suché housky na kostičky nakrájené nacpal do těsta, co se vešlo... Celý článek

Perličky z historie českého houskového knedlíku 3

19.10.2011 22:46:00

ostupně vznikly různé přílohy k českému houskovému knedlíku zvláště vhodné, například omáčky: svíčková, křenová, koprová, rajská, houbová, pažitková či šípková, také vepřová s knedlíkem a zelím, guláše, dušená masa... Celý článek

Perličky z historie českého houskového knedlíku 2

18.10.2011 22:20:00

Český houskový knedlík je instituce. Vařil se běžně dávno před vznikem rakousko-uherské monarchie a rozšířil se i daleko za její hranice. Droždí ještě nebylo, nechával se kvásek z předešlého dne. Je zdokumentováno, že jedna moravská děvčica z Kyjova na práci u vinaře v Dolních Rakousích použila v nouzi vinné kvasinky... Celý článek

A je tu opět oblíbená soutěž. Český houskový knedlík

11.10.2011 22:18:00

Český houskový knedlík býval hlavním jídlem, politý sádlem nebo máslem. Servírovali ho se zelím, kapustou či vajíčky jako přílohou. Člověka nasytil. Jednou týdně trůnilo na talíři maso jako příloha. Časem se skladba oběda či večeře proměnila... Celý článek

ZAJÍMAVOSTI